Budoschool Kempen vzw is een school die als missie en doel heeft krijgskunde/zelfverdediging aan te leren op een ethische en pedagogische verantwoorde manier.
Onze sportclub draagt de naam Budoschool omdat wij niet 1 stijl aanbieden maar met Ju-Jutsu, erkend via F.V.H-Open Systeem (V.J.J.F.) en Taijutsu meerdere stijlen belichamen komt de naam "Budo" (verzamelnaam voor verschillende krijgskunsten) tot haar recht. Zo is Budoschool Kempen de perfecte bestemming voor mensen met een passie voor martial arts en een mooie toevoeging voor mensen met reeds kennis in Karate, Judo of andere martial arts stijlen.
Hoe ziet een training eruit?
Een seizoen loopt gelijk met een schooljaar, wat betekent dat we gesloten zijn met schoolvakanties en op feestdagen. Elk sportjaar zullen onze hoofdtrainer " Dojo-Sensei" en zijn assistenten "Senpaï" hun beste beentje voorzetten om onze leden een sportieve, acceptabele beleving te laten ervaren. Naast technische training bieden wij verschillende thema’s aan, bijvoorbeeld: Chambara (mousse, veilige zwaarden), Random Attacks (verdediging op verschillende aanvallen en tot slot Budo-fitness met conditie, core stability-en krachtbasis. De aspecten uit het Ju-Jutsu komen aan bod in elk thema en op deze onderbouwde manier genieten de leden een zekere conditionele en technische vooruitgang. De training bestaat hoofdzakelijk uit drie of 4 delen:
1. warming up - voorbereiding naar het lesthema
2. Het lesthema zelf bijvoorbeeld worpen uit de technische eisen per gradatie (gordel).
3 Tijd voor het eigen programma in het kader van een volgende gordel te oefenen.
4. Cooling down, bij de jongere jeugd zijn dit relaxvormen met kindvriendelijke vormen en bij de jeugd vanaf 12 jaar gaan we ervoor zorgen dat de stijfheid zoveel mogelijk beperkt wordt de dag nadien.
De training van de 2 jongste groepen ziet er evenwel ietsje anders uit. De kleuter-groep krijgt op kleuterniveau een cardio opwarming te verwerken om erna iets nieuw te leren en het thema uit de vorige les weer op te pikken. Als afsluiter mogen de kinderen hun verhaal doen met het vormen van allerlei wilde dieren of een gekende cartoon/ kinderheld(in).
Voor algemene info kan je per mail steeds terecht op info@budoschoolkempen.be, telefonisch kan je terecht op +32 496 157 393.
Let wel even op de trainingsdagen.
Op deze data en uren is er uiteraard geen telefonische bereikbaarheid vanaf 16u00.
Mailen kan altijd naar onze hoofdtrainer via david@budoschoolkempen.be . Let wel: Enkel voor sporttechnische zaken, vragen omtrent boekhouding en inschrijvingen kunnen via info@budoschoolkempen.be
Heb je een vraag waar je liver onze federatie voor contacteert? Geen probleem, hier voor kan je terecht bij david@vjjf.be
Is er iets gebeurt op de training of een event? Met vragen of bezorgdheden kan men steeds terecht bij onze Club-API (aanspreekpersoon integriteit):
Cindy Stoffels
+32 486 982 311
Je komt voor een proefles, wat zijn de belangrijkste weetjes:
Hoe?
Om iedereen een plaats te geven en vooral om in de juiste groep terecht te komen vragen we om proeflessen altijd te registeren via onze website onder de tab praktische info inschrijvingen, daar kan je de proeflessen in aanduiden. https://www.budoschoolkempen.be/?oid=25717&pid=85690 bij de inschrijvingen. Zo is de verzekering in orde en als je wenst over te schakelen naar een volledige inschrijving kan dit snel gebeuren door een mailtje te zenden naar ons.
Wat en waar:
Beerse:
Sporthal 't Beerke:
Sportzaal:
Onze trainingen in Beerse gaan door in Sporthal 't Beerke (Rerum Novarumlaan 31, 2340 Beerse) in de Budozaal op het 1e verdiep. De sportzaal is het gemakkelijkste te bereiken via de trap ter hoogte van de kleedkamers. Kleedkamers vinden jullie naast de trap en de lift, de ruimtes zijn aangeven met een lijst voor dames en heren naast kleedkamer 1. We vragen om een flesje water te voorzien en op voorhand een toiletbezoek te doen (de toiletten bevinden zich net voorbij de hoofdingang in de foyer van het sportcentrum op 5m van onze ingang).
Gooreind - Wuustwezel:
Sporthal Koch:
Onze trainingen in Gooreind gaan door in Sporthal Koch (Eikendreef 70, 2990 Wuustwezel/Gooreind) in de grote zaal op het 1e veldje. De sportzaal is heel gemakkelijk te bereiken via de dubbele deur ter hoogte van het lokaal van de zaalwachter. Kleedkamers vinden jullie iets verderop in de gang aan de rechterkant, de ruimtes zijn aangeven met een pictogram voor dames en heren. We vragen om een flesje water te voorzien en op voorhand een toiletbezoek te doen (de toiletten bevinden zich net voorbij de hoofdingang in de foyer van het sportcentrum op 60m van onze ingang).
Hoe verlopen de proeflessen?
Er worden 3 proeflessen aangeboden vooraleer wij om een inschrijving verzoeken. Tijdens de proeflessen krijgt de nieuwe deelnemer een helper (buddy) toegewezen om haar plekje snel te vinden in de groep en zo worden vragen snel beantwoordt. Tijdens de proeflessen is sportieve kledij voldoende (T-shirt + korte broek), we sporten op blote voeten dus kousen of indoor schoeisel zijn niet nodig.
Waar kan ik met vragen terecht?
Ons dagelijks bestuur heeft de meeste informele antwoorden in pacht voor u en wij zijn te bereiken via info@budoschoolkempen.be of via www.budoschoolkempen.be. Indien het over de trainingen gaat kan u best onze hoofdtrainer bellen via 0496157393
Mochten er nog zaken zijn dan mag u ons steeds contacteren!
Meer interne info over Budoschool Kempen VZW als je aansluit als sporter in onze werking:
Beleid "BSK vzw strategisch plan"
Onze Budoschool neemt geen deel aan officiële competitie wedstrijden, onderling doen we om de bepaalde tijd wel een recreatieve interclub met onderdelen die we in trainingen toepassen. We zijn een Ju-Jutsuschool die regelmatig deelneemt aan bepaalde Multi stijlen-stages in binnen- en buitenland aangezien onze hoofdinstructeur regelmatig geïnviteerd wordt als gastleraar.
Onze Budoschool heeft vanaf de leeftijd van 4 jaar (op 3 jaar starten is getest in seizoen 2021 - 2022 en ons dagelijks bestuur heeft besloten dat dit nog te moeilijk was voor 3-jarigen) Er zijn in totaal 3 leeftijdsgroepen (Jeugd 1 tot 3) met voldoende uitdaging en mogelijkheden voor elke groep.
Met regelmaat gaan we op stage (geen wedstrijden) om onze kennis te verrijken met ervaring van andere lesgevers, ook in onze eigen dojo's in Beerse en Gooreind ontvangen we gastleraren die onze visie komen verruimen, voldoende afwisseling dus.
Wat houdt ons beleidsplan nog in voor de leden:
- Er is in 2015 een bestuur samengesteld, wegens veranderingen naar een VZW is er in 2018 beslist een nieuw bestuur samen te stellen.
Jeugdbeleid:
De Technische Eenheid geeft prioriteit aan het uitwerken van een syllabus van de jeugdgroepen alsook het opleiden van assistenten en hulptrainers.
Huisvesting:
Vanaf september 2019 zal Beerse over nieuwe dojo's beschikken, er dient een reglement terug te vinden in de cursussen van elke groep. Regelmatig overleg met de dienst Sport en het behouden van de gemeentelijke erkenning zijn van absoluut belang.
Opleidingen:
Instructeurs zijn gebaat bij VTS opleidingen en voor de Dojo Sensei is het steeds bijschaven van diens kunnen/kennis een absolute must. In 2025 gaat onze hoofdtrainer zich bijschaven en aan de VTS eisen voldoen voor Instructeur Ju-Jutsu!
Financieel:
- Facturatie gaat steeds over ons "Ledenportaal Twizzit"
- BSK vzw heeft een enkelvoudige boekhouding en geeft enkel de details vrij aan de officiële instanties van de overheid
- De penningmeester beschikt over een discreet afbetalingsplan, dit wordt nooit openbaar gebracht om de gebruikers ervan te beschermen.
- Uitsluiting na een financieel nalaten wordt steeds genomen door de ganse bestuursraad
Belangrijke maatstaven in de werking van Budoschool Kempen vzw.
ETHIEK: (Gedragscode binnen de BSK vzw)
"Reishiki" betekent in de volksmond zoveel als het respect naar elkaar toe en de school, het maakt niet uit welke graduatie men draagt. De omgang met elkaar dient op een waardige manier te gebeuren, onderstaand vind je een aantal zaken terug die verder uitgewerkt staan in de cursussen van onze verscheidene groepen;
Dojo-Sensei/ Dojo-Cho: Een dojo sensei ofwel Dojo-cho is de oprichter van de dojo of degene die de voorgaande hoofdtrainer opvolgt. De Dojo-Sensei dient altijd het goede voorbeeld te geven en erover te waken dat de dojo op een krijgskunstwaardige manier bestuurd wordt. De Dojo-Sensei draagt de volledige verantwoordelijk over opleidingen en examens.
De Dojo Sensei/ Dojo-Cho heeft "bijna" ultiem zeggenschap, wat betekent; Hij kan enkel worden berispt of "teruggefloten" worden wanneer er sprake is van oneerzame handelingen of strafrechterlijke feiten. Sporttechnisch kan men aankloppen bij de Algemeen Technisch directeur van de V.J.J.F.. Buiten deze 2 factoren wordt de beslissing van de Dojo-Sensei gerespecteerd.
Sensei: Een sensei is iemand die de rang van leraar verdiend heeft aan de hand van interne opleiding heeft genoten en tot slot examens heeft afgelegd voor de de Dojo Sensei.
Senpaï: Een Senpaï is een hulptrainer, iemand die de goede gang van zaken ondersteund tijdens de trainingen en de assistent van de (Dojo) Sensei. Bij Budoschool Kempen VZW kennen we 3 vormen van hulptrainers:
- Senior Senpaï: de gevorderde rang van Senpaï, je herkent hen aan de blauwwit geblokte geborduurde gordel.
- Junior Senpaï: de beginnende rang van Senpaï, je herkent hen aan de paarse geborduurde gordel
- Aspirant hulptrainer: de hulptrainer in oplieiding, je herkent hen aan de paarse blanco gordel.
* de bepallingen van de rangen binnen de "Technische Eenheid" kan men opvragen via het huishoudelijk reglement van Budoschool Kempen vzw.
Rei-ho: gedragsregels (kijk op Twizzit of je cursus) zijn deze punten niet duidelijk? Ga gerust naar de hoofdleraar ofwel Dojo-cho genoemd, David Sensei helpt je graag verder!
Koryu: Oude Ju-Jutsu scholen van voor 1868 (Meiji periode)
Gendai budo: De scholen die ontstaan zijn na 1868... bv het moderne Tai Jutsu.
Zori: pantoffels die men aan dient te hebben om van kleedkamer naar de dojo te komen.
Keikogi: Men draagt steeds een net zuiver oefenpak, voor Ju-Jutsu is dit naar gewoonte een wit pak in de Gendai budo, oudere scholen durven ook een zwart pak dragen. In onze Budoschool draagt iedereen een zwart oefenpak met uitzondering van hogere examens, dan draagt men een wit pak. Om hygiënische redenen draagt iedereen een club T-shirt onder de vest (in andere stijlen dragen enkel de dames een T-shirt onder de vest) dat je krijgt na inschrijving.
Obi: de behaalde gordel, wees eervol en draag enkel de gordel waar je recht op hebt!
Hygiëne:
- Er wordt steeds prioriteit gegeven aan persoonlijke hygiëne
- Lange haren worden samengebonden (dotje) en vinger-en teennagels worden netjes geknipt.
- Sieraden doet men uit en bergt men zorgvuldig op in de beschikbare lockers - geen muntje bij? Ga de lesgever even raadplegen voor een oplossing.
In de dojo (oefenzaal):
* Men groet zowel de dojo als de tatami bij het betreden en verlaten van de mat/dojo.
* Is men te laat? Dan wacht je beleefd op een veilig hoekje van de tatami tot de lesgever je begroet.
* Een flesje water wordt gedoogd, andere frisdranken niet... tenzij om medische redenen bv. suikerziekte
* Betreed de training steeds hoffelijk, met gezond verstand en een gevoel voor verantwoordelijkheid